Proef E - Apport uit diep water
Beschrijving van de proef

a. De hond wordt zonder halsband, los voorgejaagd.
b. De hond moet een in overzichtelijk, diep water geworpen zogenaamde kunststof grote wilde eend (kleur woerd) van ongeveer 560 gram apporteren.
c. De keurmeester zal de voorjager de plaats wijzen waar vandaan hij zijn hond moet inzetten en waar de hond de eend naar toe moet brengen. Deze plaats zal zodanig worden gekozen, dat deze afhankelijk van de plaatselijke omstandigheden ongeveer 5 tot 10 meter uit de waterkant ligt en op 10 meter vanaf geweer en werper.
d. De eend moet op een zodanige plaats in het water worden geworpen, dat de hond om de eend te bereiken, moet zwemmen. 
e. De valplaats dient zo te worden gekozen, dat de hond vanaf de positie bij de voorjager de eend kan zien vallen.
f. Tijdens het werpen van de eend wordt een schot gelost. Werper en geweer blijven gedurende de hele proef op hun plaats staan. Het schot wordt afgegeven op het moment dat de eend op het hoogste punt is.
g. De keurmeester geeft een seconde nadat de eend is gevallen, een teken aan de voorjager om de eend te laten apporteren.
h. De keurmeester neemt een zodanige positie in dat hij het opnemen van de eend kan zien.
i. De voorjager mag tijdens de uitvoering van de proef de hem aangewezen plaats niet verlaten.
j. De hond moet de eend binnen handbereik van de voorjager brengen.

Beoordeling van de proef

Algemeen
De hond die onhoudbaar inspringt, kan maximaal een 7 krijgen. De hond die vóór de waterkant na ingesprongen te zijn, kan worden gestopt is niet onhoudbaar ingesprongen en kan maximaal een 8 krijgen. De voorjager mag de hond voor een voldoende uitvoering maximaal drie maal de opdracht geven om te water te gaan.
Hij mag de hond als deze zonder eend uit het water terugkeert nog éénmaal inzetten.

Voldoende
De proef is voldoende afgelegd door de hond die de eend aanneemt en naar zijn voorjager brengt, ongeacht of hij tijdens het werpen inspringt, verpakt, zich uitschudt, of hij zittend of staande afgeeft.

Volmaakt
De proef is volmaakt afgelegd door de hond die geen aandacht van de voorjager vergt, die voordat hij wordt uitgezonden, niet piept, jankt of blaft, die niet inspringt, het commando tot apporteren afwacht, daarna onmiddellijk te water gaat, snel naar de eend zwemt en een "model apport" uitvoert.

Free Joomla templates by Ltheme