Proef B - Uitsturen en komen op bevel
Beschrijving van de proef
a. De hond moet zonder halsband of lijn worden uitgezonden vanaf het eindpunt van proef A. De keurmeester geeft de richting aan waarheen de hond moet worden uitgezonden.
b. De hond moet op een afstand van ongeveer 30 meter voldoende vrij in beweging zijn.
c. Daarna moet de hond op bevel naar de voorjager komen.
d. De voorjager moet dit bevel onmiddellijk geven, nadat de keurmeester hem dit opdraagt.
e. Proef B wordt altijd in combinatie met proef A uitgevoerd.

Na afloop van proef B wordt de hond weer aangelijnd.

Beoordeling van de proef
Algemeen
Het uitsturen van de hond in een door de voorjager zelf gekozen richting is niet toegestaan. De hond dient op een afstand van ongeveer 30 meter zich voldoende vrij te tonen. De voorjager dient in zekere mate op zijn plaats te blijven. Voor wat betreft het "kom-signaal" kan een combinatie van attentie en uitvoeringssignaal als één bevel worden beschouwd.

Voldoende

De proef is voldoende afgelegd door de hond die naar het oordeel van de keurmeester binnen één minuut nadat met de proef is gestart, voldoende vrij is en voldoende afstand heeft genomen en vervolgens, na niet meer dan drie bevelen, binnen redelijke tijd bij zijn voorjager komt, zodat deze hem ter plaatse kan aanlijnen.

Volmaakt
De proef is volmaakt afgelegd door de hond die na één bevel direct uitgaat, na snel voldoende afstand te hebben genomen zich in alle vrijheid beweegt en vervolgens, na één bevel, onmiddellijk en zeer snel komt en zonder daartoe een afzonderlijke aanwijzing te hebben gekregen, dus uit zich zelf, aan de voeten van zijn voorjager gaat zitten.

Free Joomla templates by Ltheme