Proef A - Aangelijnd en Los volgen
Beschrijving van de proef
a. De hond moet zijn voorjager over een traject van ongeveer 30 meter volgen. Dit traject moet op de heenweg eerst aangelijnd en vervolgens op de terugweg niet aangelijnd worden afgelegd.
b. Het traject heeft de vorm van de letter Z, waardoor de voorjager steeds een haakse bocht met zijn hond aan de binnenkant en een haakse bocht met zijn hond aan de buitenkant moet maken. 
c. Tijdens het niet aangelijnd volgen moet de voorjager halsband en lijn in zijn kleding wegstoppen of de lijn om zijn hals hangen, zodat de hond niet gehinderd of aangeraakt kan worden. Het is niet toegestaan de riem in de hand te houden.
d. Tijdens het los volgen wordt tussen de eerste en tweede haak op een afstand van circa 50 tot 75 meter afhankelijk van de plaatselijke-(weers-) omstandigheden een schot gelost met een jachtgeweer, een 9 mm alarm-revolver of een dummy launcher. Indien hiervoor geen vergunning is verleend, mag na overleg met de gedelegeerde een 6 mm alarmpistool worden gebruikt. 
De schutter is niet zichtbaar. Hij zit in een hutje of staat in de dekking. Het schot komt uit de richting waarin de hond tussen de twee haken loopt.
e. Proef A wordt altijd in combinatie met proef B uitgevoerd.
 
Beoordeling van de proef
Algemeen
Voor de totale proef wordt één cijfer gegeven en wel zodanig, dat aangelijnd en los volgen in de uiteindelijke beoordeling even zwaar tellen. De beide delen, te weten aangelijnd en los volgen, moeten voldoende worden afgelegd. Voor een volmaakte uitvoering is het niet noodzakelijk, dat de hond gaat zitten als de voorjager stilstaat of als het schot valt. De proef is in ieder geval onvoldoende afgelegd als de hond meer dan 5 meter inspringt op het schot.

Voldoende
De proef is voldoende afgelegd door de hond die, aangelijnd, zijn voorjager niet herhaaldelijk hindert door te trekken, voor de voeten te lopen of te snuffelen en die, niet aangelijnd, zijn voorjager volgt en niet herhaaldelijk hindert door achter te blijven, vooruit te lopen, voor de voeten te lopen of te snuffelen of minder dan 5 meter inspringt op het schot.

Volmaakt
De proef is volmaakt afgelegd door de hond die, aangelijnd, attent is, zijn schouder voortdurend ter hoogte van de knie van zijn voorjager houdt, waarbij de lijn slap hangt, de hond nagenoeg geen aandacht van de voorjager vergt en deze zijn bevel niet hoeft te herhalen en de hond die, niet aangelijnd, zijn schouder voortdurend ter hoogte van de knie van zijn voorjager houdt, waarbij de hond nagenoeg geen aandacht van de voorjager vergt, deze zijn bevel niet hoeft te herhalen en niet inspringt op het schot.
Voor een volmaakte uitvoering is het niet noodzakelijk, dat de hond gaat zitten als de voorjager stilstaat of als het schot valt. Als de voorjager ervoor kiest om bij het schot door te lopen, dan moet de hond de voorjager correct volgen zonder in te houden.
Free Joomla templates by Ltheme